Institute for Advanced Study (IAS)

Burgemeester Van der Laan overleden

6 October 2017

Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam en inspirerend lid van de Board of Trustees van het IAS is overleden.

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Burgemeester van der Laan is overleden. Als actief lid van de Board of Trustees vroeg Eberhard keer op keer aandacht voor de complexe problemen en uitdagingen van zijn geliefde stad. 'Met zoveel brainpower in één instituut gaan jullie mijn problemen ongetwijfeld oplossen,' sprak hij met een knipoog toen ik hem in 2016 op het stadhuis vroeg of hij wilde toetreden tot de Board.

Ik koester de mooie momenten die ik met hem aan een hotelbar in Delhi, India, mocht doorbrengen. Na een dag waarin hij van afspraak naar afspraak rende vond hij uitgebreid de tijd om over zijn stad, zijn universiteiten en het belang van de wetenschap te praten.

Met immens respect en dankbaarheid denk ik terug aan de ochtend van 8 september bij hem thuis in de ambtswoning, waar hij ons ontving omdat hij het niet meer kon opbrengen naar het IAS te komen. Met warme woorden sprak hij vol lof over het IAS en hij drukte ons op het hart vooral de Amsterdamse burgers nauw te betrekken bij de initiatieven van het instituut. Een week later ging het echt niet meer en legde hij zijn functies neer.

Een warm mens is ons ontvallen.

Vanuit het hartje van zijn stad denken we aan hem en zijn we dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend.

Peter M.A. Sloot
Wetenschappelijk directeur IAS